Ryż z fasolą zapieczony z sosem pomidorowym


Zainspirowało mnie zjedzone przed kilkoma dniami buritos, a konkretnie składniki takie jak połączenie fasoli z ryżem.
Przepis ten to zupełny eksperyment, nigdzie nieodgapiany w necie, ale z doświadczenia (małoskromnie) wiem, że wyjdzie smakowicie😉.
Składniki:
  • 800g czerwonej fasoli (2 puszki)
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1,5 l wody
  • olej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka TelloFixu
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g ryżu
  • 800g pomidorów (2 puszki)
  • chilli
  • 1 łyżka bazylii
  • 10-15 dkg żółtego sera (30%)
  • 1 łyżka oregano
  • liście selera


Pod przykryciem zagotowałem fasolę z czosnkiem, następnie dodałem ryż. Spodobał mi się (i zasmakował) sposób gotowania ryżu, wiec i tym razem podobnie jak w poprzednich przepisach.
Gotowałem razem ok. 20 min. jak zwykle aż ryż zmiękł ale się nie rozgotował. Kilkakrotnie dolewając (po pół szklanki) przygotowanym wywarem z kostek bulionu.
Przed ostatnim podlaniem dodałem poduszoną i podsmażoną na odrobinie oleju, cebulę z dodatkiem TelloFixu do smaku. Jeszcze chwilę razem gotując ale nie do momentu wchłonięcia płynu przez ryż, po to by potrawa nie wyszła zbyt sucha.
Przekładam do misy do zapiekania a rondel wykorzystuję do pomidorów.


Pomidory z konserw pokroiłem (bo tym razem trafiły mi się te całe) i gotowałem z dodatkiem łyżeczki sosu chilli aż do momentu zagęszczenia sosu (wyparowania płynu).
Ponieważ nieodłącznie do fasoli dodaje się coś by zapobiec wzdęciom, pod koniec gotowania dodałem łyżkę bazylii.
Warstwa nie zupełnie gęstego sosu pomidorowego wędruje do misy na ryż z fasolą.


Całość posypuję startym żółtym serem i oregano.


Na samą górę coś zielonego, ja użyłem posiekanego selera (bo akurat miałem).
Po 20-30 min. zapiekania w piekarniku w 220 stopniach, gotowe do jedzenia, ale uwaga na pyszczki, bo gorące😉.


Smacznego😀

0 Komentarze