Już od dawna za mną chodziła. Dziś w końcu się za nią zabrałem.
Grochówka po raz pierwszy, oczywiście wegetariańska.
Składniki:
- 1/2 kg łuskanego grochu
- 4 parówki sojowe (200g)
- 6-7 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka warzywna
- garść suszonego lubczyku
- 1 czubata łyżka Vegety
- 1 czubata łyżka majeranku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Normalnie gdybym wiedział, że będę gotować grochówkę, zamoczył bym groch na noc.
Rano zalałem go wrzątkiem i niech się moczy, powinno wystarczyć.
Na początek obrałem 7 (różnych) ziemniaków, marchewki, pietruszkę i seler.
i wrzuciłem do garnka niech się duszą.
Do smaku dorzucam płaską łyżkę Vegety. Jak zmieniły kolor zdjąłem pokrywkę pozwalając wyparować wodzie. Do duszonych warzyw dorzuciłem pokrojone w podłużne paski 4 ząbki czosnku.
Warzywa się duszą na małym ogniu a ja przygotowuję cebulę, krojąc na drobno, którą jak zwykle najpierw poduszę potem podsmażę. Do cebuli dodaję łyżeczkę Vegety i odrobinę chilli, bo jak wiecie kocham ten smak.
Odcedziłem groch, dodałem do uduszonych warzyw i nalałem 2 litry wody dodając 1 kostkę warzywną.
Musiałem przerwać gotowanie, bo nie mam parówek sojowych, które pokrojono w kosteczki podsmażę na odrobinie oleju dodając wraz wcześniej podsmażoną cebulą.
Parówki chyba ze względu na zawartość wody dość pryskają i skaczą uciekając z patelni.
Ewentualnie do smaku posolić i popieprzyć.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie a groch się rozgotuje i zagęści zupę.
Chociaż u mnie wygląda na to, że ziemniaki będą wcześniej rozgotowane.
Następnym razem groch pogotuję wcześniej sam, później dodając warzywa.
Na koniec dodać suszoną, lub jak ktoś ma świeżą natkę pietruszki.
Grochówka gotowa.
Przepis prosty, ale nie dlatego go tu wrzucam byście robili wg mnie. Wrzucam by się pochwalić, że znowu gotowałem😀.
Życzcie mi Smacznego!
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.