Moja wersja pysznej Fasolki po Bretońsku.
Składniki:
- 3szt. 400g puszki czerwonej fasolki,
- 6-8 kulek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4-6 kulek ziela angielskiego
- 1-3 ząbki czosnku,
- 3 duże cebule albo 4 średnie,
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 parówki sojowe
- Chilli (odpowiednio do smaku)
- TelloFix lub Vegeta
- 3szt. 400g puszki pomidorów
- 1szt. 120g puszka koncentratu pomidorowego 30%,
- sos sojowy 2-3 łyżki stołowe
- majeranek 3 łyżki
Normalnie Fasolkę po Bretońsku robi się z białego Jasia, mi odpowiada wersja z czerwonej.
Fasolę nie z konserwy trzeba dzień wcześniej zamoczyć, ale w przypadku moim, że najczęściej do gotowania podchodzę spontanicznie, więc najlepsza opcja to fasolka z puszki. Ma to swoją wygodę, bo gotuje się zdecydowanie krócej i wcale nie jest gorsza w smaku.Fasolkę umieszczam w odpowiednio dużym garnku, by pomieściła wszystkie w/w składniki.
Dorzucam liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu i gotuję fasolkę ok. 30 minut na małym ogniu, tak bym zdążył z przygotowaniem parówek, cebuli itp.
Do garnka dorzucam, pokrojone na 4 podłużne części, ząbki czosnku.
(daje to dobry smak gdy trafi się taki rozgotowany podczas jedzenia).
Cebulę kroję w drobną kostkę i na oleju najpierw duszę by ładnie zmiękła potem podnoszę pokrywkę i podsmażam przyprawiając do smaku chilli i TelloFixem.
Specjaliści odradzają używanie oleju z oliwek do smażenia, więc używam najlepiej rzepakowego.
Następnie do miękkiej już fasoli dodaję koncentrat pomidorowy, pomidory oraz sos sojowy - zagotowuję i dorzucam podsmażoną cebulę i podsmażone sojowe parówki.
Chwilę całość gotuję i sypię majeranek.
Gdybym użył normalnych pomidorów, musiałbym je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Używając te z konserw oszczędzam czas i szybciej delektuję się daniem.
Całość gotuję 5-10 min. Fasolkę podaję na ciepło. W wersji bardziej pikantnej można użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili.
Kiedyś s powodu braku parówek sojowych, użyłem proteiny sojowej, pokrojonej na kawałeczki.
Nie jest tak pyszne jak z wędzonymi parówkami, ale jako zamiennik się nadaje.
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.