Bramboračka


Bramboračka czyli najzwyklejsza niezwykła Kartoflanka pochodzenia czeskiego.
Tradycyjna Bramboraczka jest z grzybami,
ale ze względu na żonę, ich nie jedzącą, stworzyłem wersję z tofu.

Skadniki:
  • 2-3 litry wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2-3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g wędzonego tofu
  • olej z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • łyżka Tellofix (ewentualnie Vegeta)
  • pieprz
  • chilli
  • sól
  • 2x bulion warzywny
  • łyżka mąki
  • szczypta majeranku
  • 2 szczypty zielonej pietruszki

Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) kroimy w średnio drobną kosteczkę i gotuję z niewielką ilością soli i pieprzu aż do zmięknięcia, ale nie do rozgotowania. Dodaję też ziele ang i liść laurowy oraz ząbki czosnku.
Posiekaną na drobno cebulę duszę z odrobiną Tellofixu i chilli a potem smażę do zbrązowienia.
Tofu dla lepszego efektu smażę osobno aż będzie lekko chrupiące, następnie dodaję wcześniej usmażoną cebulę i smażę 3 minuty razem.
Całość dodaję do ugotowanych warzyw wraz z kostką bulionową i gotuję.

Otwieram piwo, bo w kuchni zrobiło się gorąco i piję dla ochłody😄.

Z mąki i wody przygotowuję zasmażkę i dodaję do gotującej się zupy, zagotuję i dodaję majeranek i zieloną pietruszkę, po chwilce gotowania gotowa do spożycia.
Tylko nie zapomnijcie dmuchać😀.

Smacznego.

0 Komentarze