Bramboračka czyli najzwyklejsza niezwykła Kartoflanka pochodzenia czeskiego.
Tradycyjna Bramboraczka jest z grzybami,
ale ze względu na żonę, ich nie jedzącą, stworzyłem wersję z tofu.
Skadniki:
- 2-3 litry wody
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200g wędzonego tofu
- olej z oliwek
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- łyżka Tellofix (ewentualnie Vegeta)
- pieprz
- chilli
- sól
- 2x bulion warzywny
- łyżka mąki
- szczypta majeranku
- 2 szczypty zielonej pietruszki
Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) kroimy w średnio drobną kosteczkę i gotuję z niewielką ilością soli i pieprzu aż do zmięknięcia, ale nie do rozgotowania. Dodaję też ziele ang i liść laurowy oraz ząbki czosnku.
Posiekaną na drobno cebulę duszę z odrobiną Tellofixu i chilli a potem smażę do zbrązowienia.
Tofu dla lepszego efektu smażę osobno aż będzie lekko chrupiące, następnie dodaję wcześniej usmażoną cebulę i smażę 3 minuty razem.
Całość dodaję do ugotowanych warzyw wraz z kostką bulionową i gotuję.
Otwieram piwo, bo w kuchni zrobiło się gorąco i piję dla ochłody😄.
Z mąki i wody przygotowuję zasmażkę i dodaję do gotującej się zupy, zagotuję i dodaję majeranek i zieloną pietruszkę, po chwilce gotowania gotowa do spożycia.
Tylko nie zapomnijcie dmuchać😀.
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.