Bramboračka czyli najzwyklejsza niezwykła Kartoflanka pochodzenia czeskiego.
Tradycyjna Bramboraczka jest z grzybami,
ale ze względu na żonę, ich nie jedzącą, stworzyłem wersję z tofu.
Skadniki:
- 2-3 litry wody
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200g wędzonego tofu
- olej z oliwek
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- łyżka Tellofix (ewentualnie Vegeta)
- pieprz
- chilli
- sól
- 2x bulion warzywny
- łyżka mąki
- szczypta majeranku
- 2 szczypty zielonej pietruszki
Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) kroimy w średnio drobną kosteczkę i gotujemy z niewielką ilością soli i pieprzu aż do zmięknięcia, ale nie do rozgotowania. Dodajemy też ziele ang i liść laurowy oraz ząbki czosnku.
Posiekaną na drobno cebulę dusimy z odrobiną Tellofixu i chilli a potem smażymy do zbrązowienia.
Tofu dla lepszego efektu smażymy osobno aż będzie lekko chrupiące, następnie dodajemy wcześniej usmażoną cebulę i smażymy 3 minuty razem.
Całość dodajemy do ugotowanych warzyw wraz z kostką bulionową i gotujemy.
Otwieramy piwo, bo w kuchni zrobiło się gorąco i pijemy dla ochłody.😄
Z mąki i wody przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do gotującej się zupy, zagotujemy i dodajemy majeranek i zieloną pietruszkę, po chwilce gotowanie gotowa do spożycia.
Tylko nie zapomnijcie dmuchać.😀
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.