Czas na kolejny eksperyment, a jak przystało na eksperymenty nie wszystko musi być idealne, aczkolwiek wynik smaczny.
Składniki:
- 2 - 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki (np. czerwona i żółta)
- 5 większych pieczarek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 160g sojowych pasków - proteina sojowa
- 100g przecieru pomidorowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- olej
- pieprz
- chilli
- Vegeta
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela ang.
Sojowe paski z łyżką Vegety i odrobiną pieprzu zalewam wrzątkiem i odstawiam pod pokrywką na 1h.
Pokrojone cebule, papryki, pieczarki, marchewkę pietruszkę i seler wrzucam do większego garnka wraz z czosnkiem i przyprawami. Duszę na oleju aż papryka zmięknie ok. 15-20 min.
Odcedzam sojowe paski (wodę wylewam, nie nadaje się do spożycia) i dodaję do duszonych warzyw.
Duszę razem kolejnych 15 min. dodając w razie potrzeby odrobinę wody aby się nie przypaliło.
Następnie dodaję przecier pomidorowy i całość zalewam 2 litrami wody.
Gotuję aż wszystko będzie zmięknie, w trakcie dodaję przypraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Z jajek i mąki przygotowuję masę podobną do lanego ciasta, z tym że nie może być lejące.
Nabierając na czubek łyżeczki dodaję do gotujących się warzyw z soją.
Ponieważ dla mnie był to eksperyment, więc kluseczki wyszły za duże. Nabierałem zbyt dużo na łyżeczkę. Zagotowuję ok. 5 minut i danie gotowe do spożycia, ale nie zapomnijcie dmuchać😉.
Smacznego.
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.