Boczniaki z własnych zbiorów z paczki słomy zakupionej przez kolegę.
Składniki:
- 1/2 kg boczniaków
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część) 2 kostki bulionu warzywnego
- pół łyżki majeranku
- pół łyżki tymianu
- liść laurowy
- 6 kulek ziela angielskiego
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka papryki słodkiej
- sól, pieprz, ewentualnie chilli
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować 1,5 litra bulionu dodając liść laurowy i ziele angielskie.
Warzywa i boczniaki pokroić na paseczki i smażyć z plastrami pora ok. 5 minut aż do zmięknienia, dodać podsmażoną cebulę i dusić kolejnych ok. 5 minut.
Dodać bulion oraz przyprawy w wyżej wymienionych proporcjach, sól pieprz do smaku, dla osiągnięcia lepszego pikantnego smaku można dodać chilli.
Gotować 20 minut i zaciągnąć śmietaną z łyżką mąki.
Wymieszać, zagotować i ...jeść.😉
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.