Poszedłem za ciosem i tym co miałem w lodówce i wyeksperymentowałem kolejne zapiekane danie.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1/2kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300g mrożonej mieszanki warzywnej
- TelloFix lub Vegeta
- olej
- sól
- pieprz lub/i chilli
- przyprawa do grillowanych warzyw z czosnkiem
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka szczypt lubczyku
- 200ml śmietany 12%
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w ubrankach ale tak by nie były zbyt miękkie ponieważ będą się z całością zapiekać w piekarniku. I tym razem nie zapominam o soli😉.
Następnie kroję na plasterki kapelusze pieczarek. Nóżki zostawię na jutro do jajecznicy🙂.
Wstawiam na płomień i gotuję w ok. 1 litrze wody dodając pieprzu, Tellofixu i ziół prowansalskich.
Pieczarki będą się dusić ok. 1h a ja duszę i smażę mieszankę warzywną dodając przyprawy do do warzyw.
Kiedy są gotowe przekładam do jakiegoś naczynia, ponieważ mam tylko jedną patelnię, a tę potrzebuję do podsmażenia cebuli z czosnkiem. Jak zwykle drobno pokrojone najpierw duszę potem smażę.
Podsmażone warzywa i cebulę z czosnkiem mieszam razem, jeszcze chwilę smażąc.
Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję na plasterki układając równomiernie do misy, w której będę zapiekać. Tworząc warstwy posypuję (2x) niewielką ilością lubczyku.
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.