Żurek wegetariański


Długo za mną chodził. Jakby nie było stara miłość nie rdzewieje, a tu konkretnie mam na myśli miłość do polskich dań.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/2 selera
  • 2-3 średnie marchewki
  • 2-3 średnie pietruszki
  • 2 litry wody
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 parówki sojowe
  • 2 duże cebule
  • 0,5 l zakwasu do żurku ( dostępny w sklepach, lub można przygotować samemu)
  • olej


  • Przyprawy:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-8 ziarenka pieprzu
  • 4-6 listków laurowych
  • 1 łyżka TelloFix lub Vegety
  • pół łyżeczki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 200 ml słodkiej śmietanki do zup (w zależności od upodobań 12% lub 18%)

  • Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na oleju przez ok.10-15 minut na małym ogniu razem solą, kulkami ziela ang. i pieprzu oraz liśćmi laurowymi i majerankiem. Często mieszam by nie przypalić.
    Do podsmażonych ziemniaków dolewam wodę i gotuję aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut).

    Teraz mam czas by przygotować cebulę i parówki sojowe.
    Najlepiej zacząć od parówek sojowych, dopóki mam suchą patelnię.
    Kroję na kosteczki i wrzucam na patelnię bez oleju, ponieważ parówki bardzo pryskają. Pod koniec dodaję dosłownie parę kropli.
    Usmażone parówki odkładam na bok, bo mam tylko jedną patelnię i kolej na cebulę.
    Przy okazji kroję ząbki czosnku na ćwiartki i wrzucam do gotujących się warzyw.
    Cebulę kroję na drobno, ale jak kto lubi, następnie duszę na odrobinie oleju dodając łyżeczkę TelloFix i chilli do smaku.
    Uwaga! Cebulę z parówkami dodaję na koniec!
    W tym czasie ziemniaki, seler i marchewka powinny być ugotowane.
    Do zagotowanych ziemniaków i selera dodaję sos sojowy i wlewam zakwas.
    Gotuję jeszcze przez 5 minut i dodaję śmietankę. (Aby się nie zważyła w miseczce mieszam śmietankę z gorącą zupą i stopniowo dodaję do reszty zupy).

    W zależności od naszych upodobań można dodać soli, a na koniec wrzucam podsmażone parówki sojowe i cebulę.
    Ewentualnie można użyć Tofu wędzone lub kostkę sojową ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i następnie podsmażoną.
    Zagotowujemy i żurek gotowy do spożycia.
    Smacznego.

    0 Komentarze