Ziemniaki zapieczone z warzywami i fetą


Jak już pisałem, lubimy zapiekańce w jakiejkolwiek kombinacji.
Już kiedyś żona zapiekała ziemniaki z cebulą i czymś tam jeszcze, ale nie wnikając w szczegóły postanowiłem wymyślić coś nowego.
Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g mrożonej mieszanki warzywnej
  • 1 por
  • 150g sera żółtego
  • 150g sera feta
  • TelloFix lub Vegeta
  • olej
  • sól
  • pieprz lub/i chilli
  • przyprawa do grillowanych warzyw
  • rozmaryn
  • tymianek
  • 200ml śmietany 12%
  • 4 (lub więcej) pomidorki cherry

Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w ubrankach ale tak by nie były zbyt miękkie ponieważ będą się z całością zapiekać w piekarniku. Oczywiście nie zapominam o soli😉.
Następnie duszę i smażę mieszankę warzywną dodając przyprawy do do warzyw.
W kolejce do smażenia ustawiam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zwykle najpierw duszę potem smażę. Podsmażone warzywa i cebulę z czosnkiem zmieszam razem jeszcze chwilą smażąc.

W tym czasie kroję por na paski i plasterki. Przeważnie białą część kroją na plasterki a zieloną na paski. Duszę, z odrobiną wody by nie spalić garnka, aż zmięknie.
Poduszony por później nie zostaje między zębami, jak wspomniałem w poprzednim przepisie🙂.

Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję na plasterki układając równomiernie do misy, w której będę zapiekać. Tworząc warstwy raz posypuję niewielką ilością rozmarynu, a na następnej tymianku.
Za ziemniaki układam warstwę z warzyw i cebuli.


Całość posypuję startym serem feta i zalewam równomiernie śmietaną.
Następuje warstwa z duszonego pora, na którą układam pokrojone na ćwiartki pomidorki.


Całość posypuję startym żółtym serem i wkładam do piekarnika na 220° zapiekając 20-30 minut.


Po upieczeniu smakowało jak wyglądało🙂.




0 Komentarze