Jak już pisałem, lubimy zapiekańce w jakiejkolwiek kombinacji.
Już kiedyś żona zapiekała ziemniaki z cebulą i czymś tam jeszcze, ale nie wnikając w szczegóły postanowiłem wymyślić coś nowego.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 300g mrożonej mieszanki warzywnej
- 1 por
- 150g sera żółtego
- 150g sera feta
- TelloFix lub Vegeta
- olej
- sól
- pieprz lub/i chilli
- przyprawa do grillowanych warzyw
- rozmaryn
- tymianek
- 200ml śmietany 12%
- 4 (lub więcej) pomidorki cherry
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w ubrankach ale tak by nie były zbyt miękkie ponieważ będą się z całością zapiekać w piekarniku. Oczywiście nie zapominam o soli😉.
Następnie duszę i smażę mieszankę warzywną dodając przyprawy do do warzyw.
W kolejce do smażenia ustawiam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zwykle najpierw duszę potem smażę. Podsmażone warzywa i cebulę z czosnkiem zmieszam razem jeszcze chwilą smażąc.
W tym czasie kroję por na paski i plasterki. Przeważnie białą część kroją na plasterki a zieloną na paski. Duszę, z odrobiną wody by nie spalić garnka, aż zmięknie.
Poduszony por później nie zostaje między zębami, jak wspomniałem w poprzednim przepisie🙂.
Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję na plasterki układając równomiernie do misy, w której będę zapiekać. Tworząc warstwy raz posypuję niewielką ilością rozmarynu, a na następnej tymianku.
Za ziemniaki układam warstwę z warzyw i cebuli.
Całość posypuję startym serem feta i zalewam równomiernie śmietaną.
Następuje warstwa z duszonego pora, na którą układam pokrojone na ćwiartki pomidorki.
Całość posypuję startym żółtym serem i wkładam do piekarnika na 220° zapiekając 20-30 minut.
Po upieczeniu smakowało jak wyglądało🙂.
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.