Kolik je v Nýdku vrcholů?



Už jsem tady dlouho nebyl a kdo ví, jak to s tím mým psaním bude dál. Důvod? Pár by se našlo, ale tentokrát ne o tom😉.
Na horách jsem také dlouho nebyl. Loni jsem moc vrcholů nedosáhl a teď koukám, že jsem ani nedokončil článek o posledním v podstatě, horském dobrodružství - N7😮.
Průlom, který mi připomněl, že je čas vrátit se do hor, byl Tradiční Noční Pochod organizovány kamarádem v prosinci. Oprášil jsem aplikaci Horobraní, Garmin, mapy.cz a letos jsem už pár (doslova) vrcholů dosáhl. Tak nějak mně napadlo spočítat, kolik vrcholů v Nýdku vlastně máme.
Dalo mi to trochu práce, ale díky BaseCamp (pc program pro Garmin), ve kterém jsem za ta léta hodně zaznamenal, jsem je mohl v úzké spolupráci se zmíněnými mapy.cz spočítat a při té příležitosti také nahlásit pár chyb, kterých jsem si všiml.
Nechci tady nějak machrovat nebo se předvádět, ale existencí některých vrcholů jsem překvapil dost místních obyvatel, kteří zde žijí mnohem déle než já (oficiálně jen😉20 let). Podle mě vrcholy jsou i ty beze jména, i když by někdo mohl říct, že jsou to jen výškové body, ale já říkám, že je to totéž😉 už jen proto, že charakteristické trojúhelníky jsou stejné😃.


Některé z těch bezejmenných vrcholů jsou viditelné pouze při přiblížení mapy. Některé z nich jsem sám pojmenoval podle části Nýdku, ve které se nacházejí.
Rozhodl jsem se také, že někdy navštívím ty, které nedokážu pojmenovat, a zeptám se obyvatel nejbližších domů, zda o nich vědí nebo jestli jim nějak po svém neříkají. Tím "po svém" jsem chtěl říct, že názvy různých částí Nýdku byly často vytvořeny stejným způsobem.
Abyste nemuseli mapu přibližovat a oddalovat, a abyste našli ty méně viditelné, tak jsem všechny vrcholy na seznamu opatřil odkazem.
Tak se podívejte, co tu máme:

Vrcholy w Nýdku:
Čerchla, 833 nenápadný vrchol, na kterém kromě mysliveckého posedu není nic.
Čupel, 757 se nachází na trase mezi Stožkem a Filipkou. Rovněž nenápadný, a nebýt GPS v ruce tak ani nikoho nenápadné, že je tady nějaký vrchol. Noo... možná jedině na základě rozdílu výšky terénu.
Filipka, 771 během prohlížení mapy jsem narazil na informaci, že vrchol, zmíněný trojúhelník se nachází v Návsí🤔. Údaj ověřím protože si myslím, že patří do Nýdku.
Gruník, 713 vrchol se nachází víceméně mezi zástavbou pár domů ve velmi odlehlé části Nýdku, kousek od Malého Sošova.
Hrbel, 727 ve skutečnosti leží hned vedle hranice Nýdku, ale abych byl konkrétní, samotný vrchol je v Bystřici. Stejně jako v případě Filípky potřebuji získat informace od místních obyvatel.
Kamenný, 583 vrchol uprostřed lesa, který jsem vlastnoručně označil speciálním kamenem, spolu s menším kopečkem z kamenů nasbíraných v blízkém okolí.
Mionší, 744 je to největší překvapení pro místní znalce.
Ostrý vrch, 709 často nazývaný Malý Ostrý kvůli tomu "velkému" vedle Javorového, jenomže Malý Ostrý je tady hned vedle ve Vendryni (níže v seznamu).
Vrcholy beze jména:
498 vrchol se nachází v části Nýdku označené na mapách Za Vrchem, ale většina obyvatel tomuto místu říká Vendryňské zadky, a někteří dokonce vrchol nazývají Čupel, v tom případě vždy říkám, že s tímto názvem ve stejné obci může být jen jeden vrchol😉. Samozřejmě jsou překvapení, že nějaký takový existuje😁. Faktem ale je, že podle čerstvě získaných informací od obyvatel, kteří vlastní pozemek, kde se tento vrchol nachází, jsem zjistil, že mu léta říkají Na Čuplu (Na Czuplu), takže přece jen rozdíl v názvech je🙂.
500 je hned vedle to znamená rovněž Vendryňské zadky. Už jsem kdysi psal, že název nelze spojovat s částí těla ačkoliv kdoví😃.
577 Díl, po naszymu Dzioł.
601 Druhý Díl, se nachází mezi části Nýdku s názvy Díl rozcestí a Druhý Díl.
658 Gora, se nachází mezi přírodní rezervaci a Nýdek Gora.
675 místní tomu místu říkají v Bukach, nachází se mezi Dílek a Mionší.
720 Ploský Grúň, někde na cestě mezi Konihlavou a Čuplem směrem k nádrží Klauz.
740 u památníku Třanovského
747 vedle/pod Filipkou
750 mezi 755 a Čupel
755 mezi Filipka a 750
832 mezi Filipka a Loučka
847 mezi Čerchla a V.Sošov
958 Malá Čantoryje název jsem našel v mapě, kterou mám v mém Garminu, není to můj zápis. Vrchol se nachází v rezervaci vedle kamenolomu, víceméně někde v polovině cesty mezi Velkou Čantoryji a Poniwcem, v blízké vzdálenosti od občerstvení Koliba.

Vrcholy v těsné blízkosti Nýdku:
Čantoryje Malá, 866 se nachází na území Polska, od starého hraničního přechodu Nýdek-Cisownica vzdálený 2km.
Javorový, 627 další vrchol, kterým jsem překvapil ty, kteří neměli tušení, že existuje i jiný Javorový kromě toho s vysílačem😃. Nachází se nedaleko Loučky a Hrbelu v Bystřici Paseky.
Kyčera, 989 se nachází na hranicí Wisły a Písku (u Jablunkova).
Konihlava, 776 se nachází na turistické stezce mezi Stožkem a Filipkou.
Krkavice, 976 se nachází mezi Kyčerou a Stožkem.
Malý Ostrý, 586 nachází se ve Vendryni a jak jsem již napsal výše, stejně jako Ostrý Vrch překvapuje ty, kteří tvrdí, že Ostrý je vedle Javorového a ten v Nýdku je Malý Ostrý😃.
Prašivá hora, 542 tentokrát překvapení pro mně, protože při prohlížení mapy jsem zjistil, že tento vrchol není v Bystřici, jak jsem si doposud myslel, ale ve Vendryni😮.
Prašivá, kříž, 570 ve skutečnosti je to asi vrchol beze jména, ale kvůli kříži, který se tam nachází, se vžil i název.
Vavřkova hora, 530 bohužel pro milovníky Horobraní je vrchol nepřístupný a dokonce zakázaný protože se nachází na soukromém pozemku.
Vružná, 530 jedná z map mi nabídla i alternativní název Západní vrchol, nejspíš proto že nedaleko se nachází polský vrchol se stejným názvem.
Wróżna, 571 vrchol sice není na stezce, ale někde za plotem, ale da se zapsat a získat za něj body.
545 mezi Prašivá kříž a Prašivá hora
976 mezi Kyčerou i Krkavici.

Počítali jste?
17 vrcholů s názvem + 14 beze jména = 31 vrcholů w Nýdku.
Popsal jsem pouze ty neznámé nebo méně známé. Více informací můžete najít zadáním názvu vrcholu do vyhledávače v mém blogu nebo pomocí záložky Spis wszystkich etykiet (Seznam všech tagů) a tam: Miejsca, które odwiedziłem (Místa, která jsem navštívil). Většinu z nich jsem navštívil nebo jsem v jejich blízkosti šel, ale jsou některé, na které musím zajít za účelem výzkumu nebo jinými slovy: ze zvědavosti, protože z mých předchozích příběhů víte, že někdy mohou skrývat něco zajímavého nebo fascinujícího. Tím se vracím k větě o machrování nebo předvádění se, protože neskrývám, že mi stále chybí spousta informací.
Doufám, že jsem někoho alespoň v minimální míře překvapil😉, ale vy mně také můžete překvapit svými informacemi o Nýdku a jeho vrcholech.

kategoria blogaToni napisał

0 Komentarze