Kotlety z Kalafiora


Toni gotuje  - z serii sprawdzonych przepisów mojej siostry

Kotlety z kalafiora robiła nawet moja mama, więc być może przepis znany.
(Porcja dla 5-6 osób)
Składniki:
  • ½ średniego kalafiora lub 1 mały
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule średnie
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • ok. ½ szkl. bułki tartej
  • 1 jajko
  • Ugotować kalafior w posolonej wodzie, ale tak żeby nie był do końca miękki, pognieść go przyrządem do gniecenia ziemniaków lub wygnieść ręką, gdy ostygnie to dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę na oleju, czosnek, jajko, pieprz, sól -wymieszać.
    Na końcu dodajemy bułkę tartą i należy dobrze wymieszać, jeżeli farsz byłby za rzadki, to trzeba jeszcze dodać bułki tartej (będzie tak w przypadku ugotowania kalafiora do miękkości).
    Formować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju.

    0 Komentarze