Toni gotuje - z serii sprawdzonych przepisów mojej siostry
Kotlety z kalafiora robiła nawet moja mama, więc być może przepis znany.
(Porcja dla 5-6 osób)
Składniki:
½ średniego kalafiora lub 1 mały 3 ząbki czosnku 2 cebule średnie ½ łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku ok. ½ szkl. bułki tartej 1 jajko Ugotować kalafior w posolonej wodzie, ale tak żeby nie był do końca miękki, pognieść go przyrządem do gniecenia ziemniaków lub wygnieść ręką, gdy ostygnie to dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę na oleju, czosnek, jajko, pieprz, sól -wymieszać.
Na końcu dodajemy bułkę tartą i należy dobrze wymieszać, jeżeli farsz byłby za rzadki, to trzeba jeszcze dodać bułki tartej (będzie tak w przypadku ugotowania kalafiora do miękkości).
Formować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju.
0 Komentarze
Twój komentarz jest dla mnie bardzo ważny. Dziękuję.