Przejdź do głównej zawartości

Risotto szpinakowe z pieczarkami (lub bez)

T O N I      G O T U J E

Ze względu na czas który posiadałem na L4, pewnego dnia przyszedł czas na kolejny eksperyment.
Pomysł wziąłem z jakiegoś kobiecego czasopisma, które kupuje żona, ale ze względu na brak szczegółów, jak dla takiego amatora gotowania jak ja, zerknąłem na dwa dodatkowe wyszukane w google, połączyłem informacje i powstał jeden wypróbowany dziś przepis.

Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 500 g ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 1,5 l wody
  • 2 kostki bulionu
  • 1 por
  • 150 g serka topionego, śmietankowego (3 szt. prostokątne)
  • 10 dkg sera wędzonego
  • pieprz, chilli, Vegeta, sól, przyprawy na grilla (lub do grzybów)

Kapelusze pieczarek kroimy na plasterki i dusimy dodając 1 łyżeczkę przypraw do grilla i 1/2 łyżeczki chilli, dusimy aż do momentu gdy pieczarki zmiękną.
Z 1,5 l wody i kostek bulionu przygotowujemy wywar.

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oleju dodając do smaku 1 łyżeczkę Vegety i odrobinę pieprzu.
Następnie dodać szpinak (rozmrożony) i smażymy ok. 10 - 15 minut.
Potem dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu aż stanie się szklisty.


Następnie dodajemy 1/2 szklanki wywaru do smażonego ryżu ze szpinakiem i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Ciągle mieszając! Czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-30 minut, aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany.

Ugotowane risotto przekładamy do szklanej misy do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, dodajemy drugą warstwę z usmażonych pieczarek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki (paski) por.



Do 1/2 litrowego pojemnika wlewamy 250 ml pozostawionego wywaru, dodajemy serek i mieszając rozpuszczamy.
Następnie zalewamy równomiernie zawartość szklanej misy i wstawiamy do piekarnika na 220° aż do momentu waru (ok. 20 minut).



Smacznego.😄



Dla osób, które nie lubią pieczarek podaję, że oddzieliłem dziś porcję dla żony - chwaliła, że dobre.
Dla wypełnienia smaku zamiast pieczarek można całość posypać startym wędzonym serem, ale niekoniecznie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

6/2016 z cyklu: Ja i mój rower. Przez Suchy na Łączkę i Filipkę

T O N I      N A P I S A Ł
z cyklu: Ja i mój rower
Gdyby nie wczorajsza 2 zmiana i powrót do domu przed północą, pewnie wybrałbym się w trasę, którą planuję już od kwietnia. Tydzień temu nawet rzuciłem hasło na fb, ale nie wypaliła pogoda.
Dobra, zdradzę wam sekret z posta 4/2016.😉Chodzi o drugie podejście na Girovą i odnalezienie dwóch jaskiń.
Wtedy już mi zabrakło sił, więc teraz w planie mam podjazd pociągiem do Mostów u Jabłonkowa, a potem przez Studeničny. Pewnie nie lekka trasa, ale obiecałem sobie.

Dziś pospałem więc plan trza odłożyć, ale czasu wystarczająco na to by odwiedzić Łączkę. Tym bardziej, że pewna znajoma podsunęła mi informację, że podobno można też z Bystrzycy Suchy.
Okolicę częściowo znam z pracy, ale tylko do ostatniego przystanku.

Czantoria. Pochodzenie i otaczające ją legendy.

T O N I      N A P I S A Ł
Jadąc kiedyś do pracy kupiłem sobie gazetę, tygodnik naszego regionu.
Pomyślałem sobie, że jak będzie dobra robota na cnc to będzie czas poczytać co w trawie piszczy. Tylko nie mówcie majstrowi.😀

Czas rzeczywiście miałem, chwilami, kiedy program zadbał o to bym na chwile usiadł.
Poza informacjami z regionu z wielką uwagą przeczytałem artykuł o Czantorii i o tym skąd właściwie pochodzi jej nazwa.
Jak wiecie, Czantorię widzę, o ile nie ma mgły, codziennie z okna czy jak wyjdę z domu. Tym bardziej zainteresował mnie ten temat.

Zaćmienie słońca, wierzenia, zabobony i praktyki.

T O N I      N A P I S A Ł
W związku z dzisiejszym zaćmieniem słońca, przypomniało mi się, że z tym wydarzeniem od dawna zawsze wiązały się różnego rodzaju zabobony, wierzenia.
Najprawdopodobniej tego typu przesądy czy wierzenia pochodzą i dotyczą miejsc na ziemi, gdzie bogiem jest (albo było) słońce.
Chciałbym powiedzieć, że chrześcijan i osób wierzących w prawdziwego Boga to nie dotyczy. Niestety nie było by to prawdą.