Kasza gryczana ze szpinakiem a'la risotto


Kolejny raz tworzę danie na podstawie tego co posiadam w kuchni.
A'la risotto dlatego, że kasza podlewana wywarem z kostki bulionowej.
Tym razem dla odmiany nie będę zapiekać w piekarniku.
Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 2 kostki bulionu
  • 1 średnie cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 100 g serka topionego, śmietankowego (2 szt. prostokątne)
  • TelloFix (lub Vegeta), pieprz (do smaku)

  • Z dwóch kostek bulionu gotuję wywar.Mrożony szpinak wrzucam do garnka i z odrobiną wody duszę, zarazem rozmrażając. Dodaję pokrojone w podłużne kawałki czosnek i niekoniecznie na drobno pokrojoną cebulę. Do smaku dodaję TelloFixu i pieprzu. Po rozmrożeniu szpinaku duszę ok. 10-15 minut, następnie wsypuję kaszę gryczaną.


    Za każdym razem kiedy płyn odparuje podlewam ok. 150ml wywaru. Czynność powtarzam aż kasza zmięknie często mieszając aby nie przypalić.


    Następnie do pozostawionego wywaru (ok. 300 ml) wkładam serki topione i gotując rozpuszczam.
    Rozpuszczone serki wlewam do kaszy ze szpinakiem. Całość gotuję do odparowania większości płynu.
    Ponieważ to obiad na jutro, zostawiam kaszę rzadszą, bo do jutra na pewno zgęstnieje.
    Smacznego🙂.

    0 Komentarze