Ziemniaki zapieczone z pieczarkami i warzywami


Poszedłem za ciosem i tym co miałem w lodówce i wyeksperymentowałem kolejne zapiekane danie.
Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1/2kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g mrożonej mieszanki warzywnej
  • TelloFix lub Vegeta
  • olej
  • sól
  • pieprz lub/i chilli
  • przyprawa do grillowanych warzyw z czosnkiem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka szczypt lubczyku
  • 200ml śmietany 12%

Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w ubrankach ale tak by nie były zbyt miękkie ponieważ będą się z całością zapiekać w piekarniku. I tym razem nie zapominam o soli😉.
Następnie kroję na plasterki kapelusze pieczarek. Nóżki zostawię na jutro do jajecznicy🙂.
Wstawiam na płomień i gotuję w ok. 1 litrze wody dodając pieprzu, Tellofixu i ziół prowansalskich.
Pieczarki będą się dusić ok. 1h a ja duszę i smażę mieszankę warzywną dodając przyprawy do do warzyw.


Kiedy są gotowe przekładam do jakiegoś naczynia, ponieważ mam tylko jedną patelnię, a tę potrzebuję do podsmażenia cebuli z czosnkiem. Jak zwykle drobno pokrojone najpierw duszę potem smażę.


Podsmażone warzywa i cebulę z czosnkiem mieszam razem, jeszcze chwilę smażąc.
Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję na plasterki układając równomiernie do misy, w której będę zapiekać. Tworząc warstwy posypuję (2x) niewielką ilością lubczyku.


Za ziemniaki układam warstwę z warzyw i cebuli.
Całość posypuję startym żółtym serem.


Odcedzam pieczarki ale wywaru nie wylewam.
Rozprowadzam równomiernie warstwę z pieczarek.


Pozostawiony wywar (max 300ml) mieszam ze śmietaną po czym zalewam całość w misie.
Wkładam do piekarnika na 220° zapiekając 20-30 minut.

0 Komentarze